Overige werkzaamheden

Baggerbedrijf Trip is ook op andere plekken in Nederland werkzaam geweest. In dit artikel wordt dit kort toegelicht.

Paterswoldsemeer:

Op het Paterswoldsemeer heeft baggerbedrijf Trip een aantal eilanden opgespoten in opdracht van de provincie Groningen.


Laren (Gelderland):

De werkzaamheden in Laren begonnen over het algemeen goed tot dat er helaas wat machine storingen optraden wat uiteindelijk heeft geleidt tot een fiasco.
De werkzaamheden bestonden uit het opspuiten van wegen en viaducten. Ook moest er zand opgespoten worden ten behoeve van een asfaltcentrale die de wegen van asfalt moest voorzien. Het zand werd gewonnen uit een zogenaamde zandput. Deze was gegraven om daar op een grote diepte zand te winnen. De zuiger die dit deed had net een andere hoofdmotor die de zandpomp aandreef. Dit was een motor die gebruikt was in de tweede wereldoorlog voor het aandrijven van een stroomgenerator voor het leger. Maar nadat het een paar weken gedraaid had, brak de krukas van de motor. Omdat het werk niet stil kon liggen, en het in een korte tijd opgeleverd moest worden, werd besloten om een andere zuiger van de firma Trip naar de werkplek te vervoeren zodat het werk door kon gaan.
Doordat het zand over grote lengte getransporteerd moest worden door een persleiding, en het vermogen van de zuiger te gering was, moesten er twee tussenstations worden ingehuurd.

Het zand was zo zwaar dat de leidingen al snel gingen verzanden als het mengsel te langzaam door de buizen ging. Als dit gebeurde moest de leiding buis voor buis worden afgekoppeld en met een shovel rechtop worden gezet zodat het zand eruit liep.

Tot overmaat van ramp is de schipper van de zuiger in slaap gevallen en doordat er al een probleem was met het koelwater van een van de twee hoofdmotoren, is deze oververhit geraakt en kapot gelopen. Het werk kwam hierdoor helemaal stil te liggen met alle gevolgen van dien. Binnen een week is er een nieuwe motor geplaatst zodat het werk kon doorgaan. Dit heeft het baggerbedrijf veel geld gekost en helaas niets opgeleverd.


Wedde:

Baggerbedrijf Trip heeft in Wedde de Westerwoldse Aa verdiept en verbreed. De baggermolen uit het krantenartikel, gebouwd op de werf aan de Middenweg, is ingezet voor deze klus.


Bremerhaven (Duitsland):

Baggerbedrijf Trip heeft in Bremerhaven (Duitsland) veengrond weggebaggerd tot een diepte van 10 meter en een lengte van +/- 1km. Dit zal later weer opgevuld worden met zand om snelwegen overheen te maken.


Wagenborgen (Groningen):

Baggerbedrijf Trip heeft hier een groot afwateringskanaal gemaakt. Dit ging in het begin ook voorspoedig. De nieuwe motor van de zuiger had veel meer vermogen dan de motor die er eerst in stond, met alle gevolgen van dien. Toen het zand en klei over grote afstand geperst moest worden bleek dat de grondpomp het vermogen van de motor niet aan kon. Door de overbelasting van de grondpomp liep de temperatuur van de pomp as behoorlijk op. Deze werd kunstmatig gekoeld door er natte lappen op te leggen. Uiteindelijk raakte de as zodanig over verhit dat deze vastliep en de motor op vol vermogen plotseling met een enorm kabaal stopte.

Er is een nieuwe as geplaatst en ook nieuwe lagers. Ook is er een extra zuiger bij tussen geplaatst zodat de pomp minder belast werd. Toen het werk voltooid was hebben ze een nieuwe grondpomp geplaatst die het vermogen van de motor wel aankon, dit was een slijtvaste pomp.


Leens (Groningen):

Baggerbedrijf Trip heeft hier ook werkzaamheden verricht, namelijk het aanleggen en tevens verdiepen van een afwateringskanaal.


Doesburg:

Baggerbedrijf Trip heeft in Doesburg rivierdijken opgespoten.